MENU

PERMOHONAN DAN SYARAT-SYARAT PERMOHONAN

 

  1. Individu yang berhasrat untuk menjadi penghantar makanan termasuklah makanan, minuman, barangan runcit yang berasaskan makanan, makanan dingin atau sejuk beku, bahan mentah dan barangan basah bagi pihak pengusaha berlesen atau syarikat yang terlibat dengan penghantaran makanan, hendaklah memohon kelulusan daripada Pihak Berkuasa Tempatan Taman Perindustrian Hi-Tech Kulim (PBT TPHTK).

 

  1. Pendaftaran bagi penghantar makanan / barangan berasaskan makanan ini adalah percuma dan pemohon boleh mendapatkan borang secara online di laman web rasmi Pihak Berkuasa Tempatan Taman Perindustrian Hi-Tech Kulim. Permohonan adalah tertakluk kepada kelulusan Pihak Berkuasa Tempatan Taman Perindustrian hi-Tech Kulim.

 

  1. Syarat-syarat permohonan adalah seperti berikut:

 

  1. Pemohon haruslah warganegara Malaysia dan berusia 18 tahun ke atas;
  2. Pemohon mestilah penduduk yang tinggal di dalam kawasan Kulim Hi-Tech Park sahaja;
  3. Mempunyai lesen memandu yang sah;
  4. Kenderaan mempunyai insuran dan cukai jalan yang sah dan terkini;
  5. Pemohon bebas daripada senarai hitam Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) / Polis Diraja Malaysia (PDRM);
  6. Menyenarai premis menjual makanan atau nama-nama pengendali makanan.

 

  1. Waktu operasi penghantaran makanan / barangan berasaskan makanan adalah terhad dari jam 8:00 pagi hingga 8:00 malam sahaja.

 

  1. Penghantar makanan / barangan berasaskan makanan dibenarkan membuat penghantaran makanan antara pembekal makanan / barangan berasaskan makanan dan pelanggan dalam radius 10KM sahaja daripada alamat semasa pemohon.

    6.   Sila klik disini untuk mengisi BORANG PERMOHONAN KEBENARAN UNTUK MENJALANKAN AKTIVITI   PENGHANTARAN MAKANAN / BARANGAN BERASASKAN MAKANAN

    7. Pihak Berkuasa Tempatan Taman Perindustrian Hi-Tech Kulim akan menghubungi pemohon yang  lulus untuk mengambil KAD KEBENARAN UNTUK MENJALANKAN AKTIVITI PENGHANTARAN MAKANAN / BARANGAN BERASASKAN MAKANAN. 

 

 

TATACARA PENGENDALIAN DAN PENGHANTARAN MAKANAN

  1. Pengendalian dan penghantaran makanan / barangan berasaskan makanan

 

  1. Memastikan kenderaan sentiasa dalam keadaan bersih, sempurna dan berfungsi dengan baik;
  2. Rancangkan laluan penghantaran kerana kerosakan makanan mungkin berlaku sekiranya makanan dimasak dan dihantar beberapa jam sebelum dimakan;
  3. Kenderaan pengangkutan tidak boleh digunakan untuk mengangkut bahan-bahan yang berbahaya kepada kesihatan, bertoksik atau beracun;
  4. Radius penghantaran antara pembekal makanan, pelanggan serta penghantar makanan / barangan berasaskan makanan hanyalah 10km daripada alamat semasa pemohon.

 

  1. Keperluan kenderaan dan kaedah penghantaran makanan.

 

  1. Penghantaran hanyalah melibatkan barang makanan sahaja. Tidak dibenarkan menghantar barang-barang yang salah di sisi undang-undang;
  2. Sekiranya melibatkan penghantaran bahan mentah, pastikan ianya dari sumber yang bersih  dan dalam keadaan baik;
  3. Memastikan bahan makan atau bahan mentah diasingkan semasa penghantaran makanan;
  4. Pastikan pembungkus  dan pembungkusan yang digunakan untuk penghantaran makanan dilakukan dengan sempurna supaya pencemaran makanan dapat dicegah;
  5. Memastikan makanan yang dibawa tidak terbuka atau bocor serta tidak terdedah kepada pencemaran;
  6. Penggunaan beg termal adalah digalakkan bagi mengekalkan suhu makanan;
  7. Sentiasa menjalankan proses sanitasi pembasmian kuman bagi beg termal setiap hari;
  8. Perlu mengasingkan bekas makanan halal dan tidak halal jika ianya melibatkan pelanggan muslim.

 

  1. Etika dan keperluan penghantar makanan / barangan berasaskan makanan.

 

  1. Mempunyai kad / surat kebenaran;
  2. Tidak dibenarkan beroperasi sekiranya mempunyai gejala demam, batuk, selsema, sakit tekak dan kesukaran bernafas;
  3. Hanya seorang penghantar makanan sahaja untuk setiap kenderaan;
  4. Hendaklah sentiasa berpakaian dan bertopi keledar yang bersih;
  5. Tidak merokok semasa penghantaran;
  6. Sentiasa memakai penutup hidung dan mulut (face mask) sewaktu bertemu pelanggan;
  7. Sentiasa membersihkan tangan atau menggunakan hand sanitizer sebelum dan selepas menyentuh bekas makanan;
  8. Tidak berdiri terlalu rapat dengan pelanggan. Amalkan penjarakan sosial (sosial distancing) 1 meter, menawarkan penghantaran “tanpa sentuhan” (contactless delivery) dan menghantar amaran teks atau panggilan ketika penghantaran telah tiba;
  9. Digalakkan untuk memilih kaedah pembayaran penghantaran secara atas talian;
  10.  Pengendali makanan hendaklah mematuhi Garis Panduan Keselamatan Makanan Bagi Produk Makanan Yang Dijual Secara Dalam Talian (Online) Sepanjang PKP (KLIK SINI UNTUK MUAT TURUN GARIS PANDUAN INI) yang dikeluarkan oleh Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan Malaysia.
  11. Pengendali makanan yang tidak berdaftar atau tidak mempunyai lesen PBT seperti mreka yang memasak secara freelance dirumah dan dijual secara online, hendaklah merujuk kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)  untuk menjalani latihan yang dikendalikan oleh KKM. 

 

4. Penafian

  1. PBT TPHTK tidak akan bertanggung jawab antara Pengusaha Premis, Penghantar Makanan dan pelanggan sekiranya:-

 

  1. Terdapat kegagalan penghantaran / kelewatan penghantaran / kerosakan makanan / kualiti makanan yang tidak memuaskan dan seumpama dengannya;

     ii. Terjadi kejadian yang tidak diingini seperti kemalangan / musibah atau pertikaian yang berlaku